Onze Missie

She Matters is een geregistreerde stichting actief in Nederland om vrouwelijke vluchtelingen en migranten te inspireren en te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun potentiele vaardigheden, kennis en netwerk. Door onze projecten hopen wij hen te empoweren om hun sociale en economische kapitaal op te bouwen, hun zelfvertrouwen een boost te geven en hen te helpen om leiders te worden op het thuisfront, op het werk en in hun gemeenschappen.

Onze Visie

Wij zien een wereld voor ons waarin alle vrouwelijke vluchtelingen en migranten:

  • Empowered zijn om volledig te participeren in het economische leven binnen alle sectoren;
  • Dezelfde kansen hebben op educatieve en politieke participatie;
  • Vrij zijn van geweld;
  • Over de diensten en ondersteuning beschikken die ze nodig hebben om te slagen in het dagelijks leven; en
  • Informeren en drijven van hun eigen oplossingen en ontwikkelingen.

Waarom we het doen

Volgens onderzoek door “UN Women” maken vrouwen en meisjes ongeveer de helft uit van de 244 miljoen internationale “migranten” en 21 miljoen “vluchtelingen” wereldwijd.

Alle vluchtelingen en migranten zijn kwetsbaar voor geweld en verdienen veiligheid, maar dit weegt nog zwaarder voor vrouwen en meisjes, gezien zijn twee keer zo kwetsbaar voor geweld en uitbuiting zijn simpelweg vanwege hun geslacht. Vluchtelingen worden gedwongen om te verhuizen door fundamentele problemen zoals conflict, oorlog, armoede en ongelijkheid. Gedurende hun reis naar “veiligheid” worden ze geconfronteerd met lichamelijk misbruik, intimidatie, maar helaas ook seksuele en financiële uitbuiting door smokkelaars, beveiligingspersoneel, andere vluchtelingen of politie, zelfs op Europese bodem. Velen worden afgezonderd van hun families waardoor zij onverwachts hoofd van het gezin worden bekroond.

Ondanks deze ervaringen, dragen deze moedige en veerkrachtige vrouwen en meisjes hun steentje bij aan hun nieuwe gemeenschappen op meerdere belangrijke manieren: door hun energie, innovatie en culturele diversiteit. Als migranten nemen zij een baan, waardoor ze bijdragen aan de economieën van hun gastlanden en waarborgen ze de kwaliteit en productiviteit ervan. Als vluchtelingen, beschermen en voorzien zij hun families van educatie en zorg, maar vinden ze ook manieren om financieel beter te worden.

Deze nieuwe rollen die vrouwen – en vaak adolescente meisjes – op zich nemen, kunnen als stimulans dienen voor transformerende veranderingen in de richting van gendergelijkheid en het verzelfstandigen van vrouwen en meisjes voor het verkrijgen van meer controle over hun levens en toekomst.

Nieuws

PAUL DRINKWATER/GETTY

Het tijdperk van vrouwelijke solidariteit en verzelfstandiging

Op zondag 7 januari heeft elke mensenrechten activist, zowel vrouwelijk als mannelijk, een reden gehad om te vieren. Geschiedenis is geschreven tijdens de ceremonie van de Golden Globes Awards, wanneer de eerste zwarte vrouw de Cecile B. De Mille prijs heeft mogen ontvangen. Diezelfde vrouw gaf een speech die de start van een nieuw tijdperk

She Matters attends IMO’s Skills2Work: Closing Event

We’ve recently attended the IMO’s Skills2Work: Closing Event, held in Brussels on 30 November 2017. The Skills2Work project aims to facilitate labour market integration of refugees by promoting the early validation of formal and informal skills and competences.

Christina MorenoHome