Onze Missie

She Matters is een geregistreerde stichting actief in Nederland om vrouwelijke vluchtelingen en migranten te inspireren en te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun potentiele vaardigheden, kennis en netwerk. Door onze projecten hopen wij hun te empoweren om hun sociale en economische kapitaal op te bouwen, hun zelfvertrouwen een boost te geven en hun helpen om leiders te worden thuis, op het werk en in hun gemeenschappen.

Onze Visie

Wij zien een wereld voor ons waarin alle vrouwelijke vluchtelingen en migranten:

  • empowered zijn om volledig te participeren in het economische leven binnen alle sectoren;
  • dezelfde kansen hebben op educatieve en politieke participatie;
  • vrij zijn van geweld;
  • over de diensten en ondersteuning beschikken die ze nodig hebben om te slagen in het dagelijks leven; en
  • informeren en drijven van hun eigen oplossingen en ontwikkelingen.

Waarom we het doen

Volgens “UN Women” zijn vrouwen en meisjes ongeveer de helft van de 244 miljoen internationale “migranten” en 21 miljoen “vluchtelingen” wereldwijd.

Alle vluchtelingen en migranten zijn kwetsbaar voor geweld en verdienen veiligheid, maar vrouwen en meisjes zijn twee keer zo kwetsbaar voor geweld en uitbuiting simpelweg vanwege hun geslacht. Vluchtelingen worden gedwongen om te verhuizen door fundamentele problemen zoals conflict, oorlog, armoede en ongelijkheid. Gedurende hun reis naar veiligheid “worden” ze geconfronteerd met lichamelijk misbruik, intimidatie, seksuele en financiële uitbuiting door smokkelaars, beveiligingspersoneel, andere vluchtelingen of politie, zelfs op Europese bodem. Velen worden afgezonderd van hun families wat hun tot het onverwachte gezinshoofd achterlaat.

Ondanks deze ervaringen, dragen deze moedige en veerkrachtige vrouwen en meisjes bij aan hun nieuwe gemeenschappen op belangrijke manieren, door hun energie, innovatie en culturele diversiteit. Als migranten vullen ze vacatures op, waardoor ze bijdragen aan de economieën van hun gastlanden en houden ze deze aantrekkelijk en productief. Als vluchtelingen, beschermen en voorzien zij hun families van opleiding en zorg, en vinden ze manieren om (meer) geld te gaan verdienen.

Deze nieuwe rollen die vrouwen – en vaak adolescente meisjes – op zich nemen, kunnen een kans vormen voor transformerende veranderingen in de richting van gendergelijkheid, en het empowerment van vrouwen en meisjes om meer controle te krijgen over hun levens en hun toekomst.

Nieuws

PAUL DRINKWATER/GETTY

Het tijdperk van vrouwelijke solidariteit en verzelfstandiging

Op zondag 7 januari heeft elke mensenrechten activist, zowel vrouwelijk als mannelijk, een reden gehad om te vieren. Geschiedenis is geschreven tijdens de ceremonie van de Golden Globes Awards, wanneer de eerste zwarte vrouw de Cecile B. De Mille prijs heeft mogen ontvangen. Diezelfde vrouw gaf een speech die de start van een nieuw tijdperk

She Matters attends IMO’s Skills2Work: Closing Event

We’ve recently attended the IMO’s Skills2Work: Closing Event, held in Brussels on 30 November 2017. The Skills2Work project aims to facilitate labour market integration of refugees by promoting the early validation of formal and informal skills and competences.

Christina MorenoHome